Taula de Continguts

Quan he de menjar? Què és el dejuni intermitent?

El que mengem és important, però també cal tenir en compte quan ho fem i amb quina freqüència. Sovint ens preocupem molt per trobar la dieta perfecta o els superaliments, però un aspecte que pot canviar la nostra salut és simplement ajustar els horaris dels àpats.

 

Comencem fent una mirada als nostres avantpassats; antigament, els humans passaven períodes sense menjar per la manca d’aliments, cosa que els portava a dejunar de manera natural. En canvi, si mirem el que fem avui en dia no té res a veure. L’accés al menjar és molt més fàcil i abundant, per no parlar de la qualitat dels nutrients. No obstant, el dejuni continua sent una pràctica beneficiosa ja que la nostra genètica no ha canviat i el nostre cos no espera aquesta “sobrealimentació” diària.

 

Què és el dejuni intermitent?

Dejunar significa simplement posposar la ingesta d’aliments per un temps, sigui per raons de salut, religioses o morals. El dejuni intermitent és una forma estructurada d’incorporar aquests períodes més llargs sense menjar de manera regular. Això permet que el cos tingui un descans i que es puguin produir certs processos beneficiosos per a la salut.

 

En què consisteix el dejuni intermitent?

Hi ha diverses formes de practicar el dejuni intermitent, i cadascú pot adaptar-la al seu estil de vida:

 

  1. Dejuni 12 h-12 h: consisteix a menjar durant 12 hores i dejunar les altres 12. És una forma molt senzilla d’introduir el dejuni, simplement ajustant lleugerament l’horari de sopar o esmorzar.

  

  1. Dejuni 16 h-8 h: Implica no menjar durant 16 hores i limitar l’alimentació a una finestra de 8 hores. Sovint es recomana saltar-se el sopar.

 

  1. Dejuni 24 h: Dejunar durant un dia sencer. Aquesta pràctica és més habitual entre persones que ja estan acostumades a dejunar.

 

També hi ha altres variants, com el dejuni 14 h-10 h o dejuni en dies alterns, adaptant-lo a cada persona i situació.

També cal remarcar que no està indicat per tothom, així que sempre recomano consultar a un professional de la salut abans.

 

Beneficis del dejuni o restricció calòrica

  1. Redueix la inflamació: saltar-se àpats periòdicament pot disminuir els nivells d’inflamació al cos, cosa que millora condicions com la diabetis, malalties cardiovasculars i altres malalties cròniques.

  

  1. Augmenta l’energia: el dejuni activa la producció de cetones, que proporcionen una font d’energia eficient per al cervell. A més a més, també es poden crear noves mitocòndries (que és la part de la cèl·lula que fabrica l’energia).

 

  1. Millor reparació cel·lular: durant el dejuni, les cèl·lules reparen millor els danys i es produeix l’autofagia, la qual cosa ajuda a prevenir malalties neurodegeneratives i a millorar la salut muscular.

 

  1. Noves connexions neuronals: disminueix la inflamació cerebral i afavoreix la producció d’una proteïna (BDNF) que produeix les noves connexions i millora la memòria i la funció cognitiva.

 

  1. Ajuda a cremar greix: quan fem dejuni, el cos es veu obligat a utilitzar les reserves de greix com a energia, el que facilita la pèrdua de pes. Millor composició corporal preservant la massa muscular.

 

  1. Millora la sensibilitat a la insulina: canvia el metabolisme energètic i millora la sensibilitat a la insulina i redueix els nivells de sucre en sang.

 

  1. Fabricació substàncies antioxidants endògenes: millora la capacitat de síntesi de catalasa, SOD1 i NADPH.

 

  1. Inclús per algunes persones, també significa un alliberament mental, ja que deixen de pensar constantment en menjar, connectant amb la gana real.

 

Té efecte rebot el dejuni intermitent?

Tot i que el dejuni pot accelerar el metabolisme, si es practica durant molt de temps de manera continuada, es corre el risc de caure en el «mode estalvi», el qual alentiria el metabolisme, com passa amb altres dietes hipocalòriques prolongades.

 

Reflexió final

Menjar menys i espaiar els àpats pot millorar la salut general, reduir inflamacions i prevenir diverses malalties. No es tracta només de què mengem, sinó de quan i com ho fem. Així que, abans de buscar la dieta perfecta, pensa en els teus horaris i fes petits canvis que poden tenir grans beneficis per a la teva salut.

 

En general, és recomanable fer entre un i tres àpats al dia, adaptant-ho a les necessitats de cadascú. És especialment important que, si es fa el sopar, sigui d’hora i lleuger, evitant menjar just abans d’anar a dormir, ja que això pot tenir un impacte negatiu en la salut, afectant la digestió i el descans. Com diu la saviesa popular: «esmorzar de rics i sopar de pobres», és a dir, un esmorzar complet i un sopar més lleuger afavoreixen un bon equilibri metabòlic i una millor qualitat de vida.

Picture of Sandra Martinez Oliveda

Sandra Martinez Oliveda

Farmacéutica

Salut Digestiva
Sandra Martínez

5 Passos per deixar de sentir inflor després de menjar

La inflor després de menjar és un problema molt comú que afecta moltes persones, i pot ser realment molesta. Si cada vegada que menges t’hi veus immersa, potser et preguntes què podries fer per evitar aquesta sensació tan incòmoda. La

Llegir Més »
Flors de Bach
smartwebsinfo@gmail.com

Les Flors de Bach: Què són i com poden ajudar-te?

Què són les Flors de Bach? Les Flors de Bach constitueixen una teràpia natural i holística creada pel doctor Edward Bach als anys 30 del segle XX. Aquesta teràpia es basa en 38 essències florals, cadascuna dissenyada per tractar un

Llegir Més »
Salut Digestiva
smartwebsinfo@gmail.com

LA MICROBIOTA

La microbiota és el conjunt de microorganismes (bacteris, fongs, virus i altres microbis) que viuen de manera natural en diferents parts del nostre cos, com l’intestí, la pell, la boca, i altres superfícies. Un dels llocs més coneguts on es

Llegir Més »
Nutrició
smartwebsinfo@gmail.com

Quan he de menjar? Què és el dejuni intermitent?

El que mengem és important, però també cal tenir en compte quan ho fem i amb quina freqüència. Sovint ens preocupem molt per trobar la dieta perfecta o els superaliments, però un aspecte que pot canviar la nostra salut és

Llegir Més »
Salut i Benestar
smartwebsinfo@gmail.com

Descans nocturn: factors clau per a un son reparador

  Un descans adequat és fonamental per mantenir la salut física i mental. Però, a vegades, aconseguir un son de qualitat es veu dificultat per diversos factors. A continuació, expliquem algunes causes comunes que poden alterar el descans nocturn i

Llegir Més »
Salut i Benestar
smartwebsinfo@gmail.com

Contacte amb la natura per a la salut general

  En un món cada vegada més urbanitzat i tecnificat, el contacte amb la natura es fa cada vegada més difícil. No obstant això, la nostra salut i el nostre benestar es veuen profundament influïts per la natura. Diversos estudis

Llegir Més »
Aromateràpia
smartwebsinfo@gmail.com

Què és l’aromateràpia i la seva base científica

L’aromateràpia és una pràctica que utilitza olis essencials per promoure el benestar físic i mental, buscant l’harmonització del cos i la ment. Aquesta tècnica aprofita les propietats bioquímiques naturals dels olis essencials per activar el procés d’autocuració de l’organisme. En

Llegir Més »